Deratizací rozumíme komplex opatření, kterými hubíme škodlivé hlodavce a tím zabraňujeme hospodářským a zdravotnickým škodám, které způsobují.
Chemický způsob deratizace je dnes nejspolehlivější a nejpoužívanější v boji proti hlodavcům. Požerové nástrahy působí přes zažívací soustavu, do které se dostávají tak, že je hlodavec požije s nástrahou nebo nápojem (pevné a tekuté nástrahy), nebo si je zanese do zažívacího traktu při čištění těla (popraše).
Důležitým předpokladem úspěšné deratizace je znesnadnění přístupu hlodavců k potravinovým zdrojům, správná volba a umístění deratizačního přípravku. Mezi nejpoužívanější nástrahy patří požerové nástrahy, které obsahují pro hlodavce atraktivní příměsi (masokost, cukr, ryby atd.).
Deratizaci doporučujeme provádět v pravidelných intervalech a tím zamezit nežádoucímu přemnožení škodlivých hlodavců.